Dagdeel 12 BR
Hoofdstuk 4 gaat over de vennootschapsbelasting (hierna: vpb). Natuurlijke personen, zoals zzp’ers (en winst van eenmanszaken, vof, cv en maatschap), betalen belasting over de winst door middel van de inkomstenbelasting. Je moet dan wel ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting, anders is het in de inkomstenbelasting meestal belast als overige werkzaamheden.
De vpb is een belasting die wordt geheven over de winst die rechtspersonen die een ondernemingen drijven, zoals bv’s en nv’s maken. Voor wie deze belasting precies geldt en wat de tarieven zijn, is in dagdeel en in hoofdstuk 4 van het boek het onderwerp.
1. Welke rechtsvorm is belastingplichtig voor de Vpb?
Belastingplichtig voor de vpb zijn rechtspersonen die in Nederland gevestigd zijn.
Een eenmanszaak is niet belastingplichtig voor de vpb, dit is namelijk geen rechtspersoon. Voor de vpb zijn belastingplichtig:
- B.V.
- N.V.
- Commanditaire vennootschappen.
- Coöperaties.
- Europese N.V. en Ltd. (Europese vennootschap met aandelen).
- Onderlinge waarborgmaatschappijen.
Leer dit rijtje niet uit je hoofd. Artikel 2:3 Bw noemt deze rechtspersonen limitatief op.
2. Organisaties met beperkte belastingplicht
Er zijn ook organisaties, zoals stichtingen en verenigingen, die alleen in bepaalde situaties vennootschapsbelasting moeten betalen. Zulke organisaties hebben een beperkte belastingplicht. Partijen met zo’n beperkte belastingplicht zijn onder andere:
- Kerkgenootschappen
- Culturele instellingen
- ANBI’s (Algemeen nut beogende instellingen)
- Sportclubs en organisatoren van sportevenementen
3. Waarover betaal je vpb?
De vennootschap betaalt belasting over de belastbare winst. Je berekent je belastbare winst door de geldende fiscale wetgeving en fiscale beginselen toe te passen op je winst- en verliesrekening en balans. Anders gezegd: je maakt gebruik van belastingmaatregelingen om de belastbare winst te drukken. De fiscale winst wijkt dus meestal af van de commerciële winst van de onderneming. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze fiscale wetgeving. Een paar voorbeelden van regelingen die invloed hebben op je winst:
- Afschrijven van goederen
- Investeringsaftrek
4. Verliesverrekening vpb
Een interessante manier om minder vennootschapsbelasting te hoeven betalen, is door middel van verliesverrekening vpb. Je kunt namelijk via carry back of carry forward verliezen uit bepaalde jaren verrekenen met de winst in een ander boekjaar. Daardoor druk je de belastbare winst en hoef je uiteindelijk minder vennootschapsbelasting te betalen.
5. Tarieven vennootschapsbelasting
De tarieven voor de vennootschapsbelasting 2023 zijn:
- 19 procent over de eerste € 200.000 van de winst;
- 25,8 procent over de rest.
6. Vrijstelling vennootschapsbelasting
Partijen met een beperkte belastingplicht hebben vrijstelling van de vennootschapsbelasting als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden. Mocht je twijfelen of jouw organisatie aan deze voorwaarden voldoet, kun je het best contact opnemen met de Belastingdienst.
De belangrijkste voorwaarden op een rij:
- Het behartigen van een algemeen maatschappelijk of sociaal belang staat op de voorgrond (bijvoorbeeld amateursport).
- De vereniging of stichting gebruikt de inkomsten uitsluitend voor het genoemde doel.
- De vereniging of stichting verkrijgt de inkomsten hoofdzakelijk door de inzet van vrijwilligers.
- Het streven naar winst is van bijkomende betekenis. De eventuele winst is in het jaar van het evenement niet meer dan 15.000 euro, of in dat jaar en de daaraan voorafgaande 4 jaren samen niet meer dan 75.000 euro. Bij deze berekening moet je weer rekening houden met de kosten van vrijwilligers en andere fictieve kosten.
Maken
- Huiswerkopdracht: klik hier
- Maken kan tot do 2/11/23, 09.00 uur